menü

10 tény, amit még nem tudtál a kávéról
Néha elkortyolsz egy espresso-t, egy jó capuccino-ért  akár ki is mozdulsz otthonról, netán igazi ínyenc vagy? Kávé és kávé között óriási különbség van, jól tudják ezt a kávézás szerelmesei. A Burger King®  ebben is odafigyel a részletekre, ezért éttermeiben kiváló minőségű frissen őrölt Lavazza kávét kínál.

#1 A kávé tulajdonképpen gyümölcs

Így igaz, nem egy hüvelyes növényről van szó,  a bab kifejezést csak a formai hasonlóság miatt használjuk, a kávé valójában egy örökzöld cserje cseresznyére emlékeztető termésének a magja. Gyümölcsnek gyümölcs, de egy reggeli tejeskávéval azért nincs meg a napi gyümölcs szükségletünk!


A kévécserje cseresznyére emlékeztető termése.

#2  Táncoló kecskék

A legenda szerint a kávé élénkítő hatását egy etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókból legelésznek, sokkal élénkebbek lesznek, már már táncra perdülnek.  Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek belőle.


A felpörgött kecskék :)

#3  A reggeli pohár bor

A kávé szó az arab "qahhwat al-bun,”kifejezésből származik, amely szó szerint az jelenti “a bab bora.“ Mivel az iszlám tiltotta az alkoholt, így a kávé könnyen válhatott az arab világ borává.


A reggel itala

#4  A kávé, mint étel

Bizonyos kávé fogyasztó afrikai törzsek nem élénkítő italt készítettek a kávéból, hanem megették. A kávébabot zsírral gyúrták össze, és ezeket az energia golyócskákat bármikor elővehették és rágcsálhatták, ha egy kis koffeines lendületre volt szükségük. Ez ám az igazi “kávé elvitelre.”


Kávégolyó

#5  Fekete leves

A magyar szájhagyományban ma már más értelmet nyert "fekete leves" kifejezés a eredetileg a kávéivással volt kapcsolatos.

Az 1680-as években a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebéd meghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza:„Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután a vendég megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli börtönébe.


Amiből a "fekete leves" készül

#5  Arabica és Robusta

Évszázadok óta e két fő kávéfajta magjából készítenek kávét. A hozzáértők körében az arabica finomabb és jobb minőségű kávébab hírében áll, a kávészemek illata pörkölés után egyedülállóan aromás, ám a cserje intenzív odafigyelést igényel, mert nem annyira ellenálló a betegségekkel, és a magas hőmérsékletet sem bírja. Az arabica kávé jóval drágább, mint társa a Robusta, amely kevésbé igényes, és a trópusi síkságokon terem. Mégis a világ kávé fogyasztásának 70%-át az Arabica adja. Cserébe a Robusta koffein tartalma jóval magasabb.


Pörkölődik a kávé

#6 A kávéöv

Körülbelül 80 trópusi és szubtrópusi országban termesztenek kávét, az északi szélesség 23. és a déli szélesség 25. fok közötti területen, amit úgy is hívnak, hogy Kávéöv (Coffe belt). Igazi kávé nagyhatalomnak számít Etiópia, Kenya, Angola, Tanzánia, Kamerun, Uganda, Elefántcsontpart, Brazília, Kolumbia, Guatemala, Costa Rica, Hawaii, India, Indonézia és Vietnam.


A kávéöv

#7 Legnagyobb kávéfogyasztók

New York, a város, amely soha nem alszik. Talán nem kellene annyi kávét inni, kedves new yorkiak. A legnagyobb fogyasztók között valójában azonban nem szerepel az USA, és még Olaszország sem. Főleg azokon a területeken fogy a legtöbb élénkítő ital, ahol hosszú, akár több hónapig tartó éjszakák váltják a rövid nappalokat. Finnország áll az élen: az 1 főre eső éves kávé adag 12 kilogramm.


Finnországban akár 12 kilogramm kávé is elfogy fejenként egy év alatt

#8  Jótékony hatásai

Egy 2009-es tanulmány igazolja kedvenc szokásunkat, miszerint a mérsékelt kávéfogyasztók körében kisebb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór vagy időskori demencia. A mértékletességen van a hangsúly, még akkor is, ha a koffein halálos dózisához legalább száz csészével kellene meginnunk.


Megelőzheti az Alzheimer-kórt is

# 9 George Washington találta fel az Instant kávét

Na jó, nem az a George Washington, akire először gondolnánk. Egy belga/amerikai feltalálónak köszönhetjük az instant kávét 1906-ból. 50 év múlva már tömegesen gyártották és a legtöbb háztartásban elérhető volt.


Instant kávé, és feltalálója

#10  A Kávékantáta - Inni vagy nem inni

Nehezen tudjuk elképzelni, hogy volt idő amikor tiltották a kávét. Az 1700-as években több európai országban rendelet tiltotta fogyasztását. A téma az utcán hevert, illetve illata a levegőben terjengett, és többek között Johann Sebastian Bachot is megihlette. Kávékantáta művével foglalt állást az inni vagy nem inni kérdéskörben. Műve szinte egy mini-vígopera: főhőse csak olyan férfihoz megy feleségül, aki megengedi neki, hogy annyi kávét igyon, amennyit csak akar...


Bach-ot megihlette a kávé zamata

 

Írd meg véleményed!
Éttermek
Éttermek
}
Tovább a karrier oldalra!