menü

Az örök csábító – a sült krumpli története

A hamburgeren rengeteget lehet variálni, de a menük biztos pontjaként, a hamburger hű társaként mindig ott figyel tányérunkon az aranylóan sárga, ropogós, belül krémes sültkrumpli, angolul french fries


Azt már tudjuk, hogy a hamburgert  több ország saját gyermekének tekinti, és persze miért is lenne ez másképpen a sült burgonya esetében.

Igen, egy újabb ételtörténeti csörtéhez érkeztünk, amelyet ezúttal a franciák és a belgák vívnak.

A burgonya egyébként az inkák jól őrzött titka volt több ezer éven keresztül. A spanyol hódítók által összerabolt arany és ezüst szerény útitársaként kezdte megkalandos utazását a világkarrier felé.

Először elég döcögősen. A hátrányos helyzetű, meg nem értett földi almára mindent rásütöttek. Bulvár nélkül is gyorsan terjedtek a rémhírek, hogy mérgező, leprával fertőz, ha valaki mégis életben marad fogyasztása után, akkor viszont biztosan megsüketül vagy elbutul. Persze, mert nem a levelét és kis zöld részeit kellett volna fogyasztani.


Egyes források szerint a krumpli először Angliában jelent meg, de Írországban terjedt el, ahol az 1700-as évek első felében már sokfelé termelték. A krumpli népszerűsítésében jelentős szerepet játszott Antoine Augustine Parmentier, a francia király gyógyszerésze, aki XVI. Lajos megnyerésével biztosította a burgonya sikerét.

Első csatáit a nagy szárazságok miatti gabona ínség idején nyerte. Hazánkban II. József vette pártfogásába a tápláló étket, hiszen adókedvezménnyel támogatta a burgonya termesztését.

A franciák messze előttünk jártak a kisérletezésben. A burgonya kulináris nagyköveteként, számtalan fajtát ismertek, és elkészítési módozatait is tökélyre fejlesztették.

Legalábbis ezt a hírt vitte haza Amerikába Thomas Jefferson, az USA 3. elnöke, aki már a francia módon sütött krumpliként írta le a sültburgonyát.

Belga történészek szerint, a szegény falusi halászok a Meuse folyó völgyében gyakran ettek a folyóból kifogott kisebb sült halakat már az 1600-as években. A téli fagyban viszont nem tudtak halászni, ezért más élelem után néztek. Itt jön a krumpli a képbe. A halászok jól tudták, hogy kell a kis sneciket megsütni, hasonlóra formázták, szeletelték a burgonyát, kipróbálták és működött.

A French Fries nevet állítólag az első világháborúban Belgiumban állomásozó amerikai katonák vitték tovább, és mivel a belga hadsereg nyelve a francia volt, ők csak egyszerűen “francia sültnek” hívták. A french fries név ráragadt a sült krumplira, kicsit megfosztva a belgákat a büszkeségtől, hogy övék a világ egyik legnépszerűbb körete.

A kívül ropogós, belül porhanyós sültkrumpli örök kedvenc marad. Mindig frissen sütve a BURGER KING®-nél.

Írd meg véleményed!
Éttermek
Éttermek
}
Tovább a karrier oldalra!