menü

Élelmiszerek, amiket Amerikának köszönhetünk
Kér sós lében áztatott tőkehalat reggelire?

Az amerikai kontinens felfedezéséig Kolumbusz hajóin gyakran hangozhatott el ez a mondat. Hosszú útjukrafőként szárított húst, halat, lencsét, babot, olajat, vizet és bort pakoltak fel.

Kolumbusz és legénysége inkább a túlélésre hajtott, nem pedig a megfelelő súly kontrollra, így mindent megtettek volna, hogy szénhidráthoz jussanak. De csak kovásztalan, kétszersült-féle kenyerük volt, ami valahogy kibírta a hosszú tenger utat anélkül, hogy bepenészedett volna. És hal minden mennyiségben.


 

Mit találtak az új világban?

Buja növényzetet, varázslatos színeket, és illatokat.
Indiai fűszerekért indultak, de kakaóra, vaníliára, borsra, chili paprikára, mogyoróra, avokádóra, kukoricára, burgonyára bukkantak és megváltoztatták az Európai konyhát.

 

 

Hol marad a paradicsom?

Nem Kolumbuszé az érdem, hanem a spanyol konkvisztádor, Cortez jóvoltából jutott el Európába, ahol inkább dísznövényként tartották, mint ették, és erre jó okuk volt. Egyrészt formájában emlékeztetett a mérgező nadragulyára, másrészt a gazdagok által használatos ón tányérokból a paradicsom sava mérgező anyagokat oldott ki, így megcsappant a paradicsomfogyasztási kedv. A szegényebb, fa tálakból étkező, dél-olasz lakosság körében azonban igen nagy népszerűségre tett szert. Első példányai valószínűleg sárga, koktél paradicsom jellegűek lehettek, erre utal olasz elnevezésük, pomo d’oro, azaz arany alma. A franciák a szerelem almájának nevezték, ezzel is erősítve az azték hiedelmet afrodiziákum voltáról.


Paradicsom azóta igazi karriert futott be. A gyümölcs, ami zöldség.


Az édes, lédús, naponta többször, frissen szeletelt paradicsom nélkül mi sem tudjuk elképzelni tökéletes íz élményt nyújtó WHOPPER® -ünket.


Írd meg véleményed!
Éttermek
Éttermek
}
Tovább a karrier oldalra!