menü

Fagyiimádat

A fagyi sztori!


Mikor esik legjobban a fagyi?

Talán az első tavaszi napon, amikor valahogy már az illat is más, a fák is elkezdenek végre zöldebben rügyezni, minden sarkon a hamarosan beköszöntő meleg nyár érzése bújik meg.
Meg persze az utána következő hetekben, hogy aztán a perzselő júliusra és augusztusra már ipari mennyiséget lapátoljunk be belőle. Van, aki szeret beülni fagyizni, más szerint a fagyi tölcsérből nyalva és séta közben a legjobb.

Eredete

A fagylalt eredetét egyes források Nero római császárhoz kötik, aki szolgáit szalasztotta a hegyekbe friss hóért, jégért, amit utána gyümölcsdarabokkal ízesített.Mások szerint Nerónál korábbi időből, kínából származik a fagylalt elődje, ahol hóból, tejből és gyümölcsléből készült a híres hűsítő, de ott is kizárólag a gazdagabb rétegek álmodhattak róla.

Évszázadok teltek el, mire a fagylalttal kereskedni lehetett. A nagy utazó Marco Polo több kínai fagylalt recepttel tért haza, és ő maga is megpróbálkozott a fagyikészítéssel, hozzájárulva a híres olasz fagylaltművészet megalapozásához. Tömegcikké akkor vált, amikor európában az ipari forradalom a konyhatechnológiát is megújította.

Fagyi elvitelre

Amerikában, az elegáns new yorkiak hamar beleszerettek a jeges nyalánkságba.

Igazi áttörést az jelentette, amikor a fagyi hordozója is ehetővé vált. A tölcsér feltalálásában, vagy legalábbis elterjesztésében két úriember neve sejlik fel: Charles és Frank E. Menchesé. Fagyi árusként, ami az 1900-as években már nem volt ritkaság, vásárról vásárra jártak, viszont az egyik ilyen vásáron kifogytak a papírból, amelyben felszolgálták fagylaltjukat. A szomszéd standon keleti, édes ostyaszerű tésztát sütöttek. A Menches fivérek egy isteni sugallatra megvették az ostyákat és abban kínálva folytatták a fagyi eladását. De a figyelmes olvasó talán még emlékszik arra, hogy ugyanez a két, ezek szerint tökéletes üzletember mondta magáénak Amerika (egyik) első hamburgerét is.

Vajon melyik ország fogyasztja a legtöbb fagyit?

Az első helyen Ausztrália áll­, több mint 17 liter egy főre jutó éves fogyasztással. Utána természetesen az USA jön, 4 literrel lemaradva. Őket követi Új-Zéland, csak minimális különbséggel. Az Európai kontinensen a svédek vezetnek, olyan vélt fagyi nagyhatalmak, mint Olaszország be sem került az első tízbe, hazánkat sem jegyzi a nagy fagyitérkép.

Nem te választod a fagyit, a fagyi választ téged.

Lehetséges, hogy a fagyiválasztásnak is van pszichológiája? Van csoki-vanília típusú ember, aki kicsit konzervatívabb és mindig biztosra megy? Kalandos természetre vall, ha elrugaszkodva a klasszikus ízektől megpróbálkozunk egy céklás, vagy bazsalikomos citrom fagyival? Illetve mit árul el vajon a személyiségről, ha valakinek currys-babos, vagy a meghökkentő tonhal ízű a kedvenc fagyija?

A BURGER KING® a fagyiban is a megbízható, klasszikus ízvilág híve, ezért desszertként krémes vaníliafagylaltot kínál, többféle öntettel.

Írd meg véleményed!
Éttermek
Éttermek
}
Tovább a karrier oldalra!