menü

Grillezés és Barbeque

A sütés minőségében változtatta meg az ősember táplálkozását, és mi is nagyon szívesen szabadítjuk ki a bennünk rejlő barlanglakót, amikor jó időben levesszük a grillről a csomagolást és nekilátunk a nyár legszenzációsabb grillpartijának.


A sütés minőségében változtatta meg az ősember táplálkozását, és mi is nagyon szívesen szabadítjuk ki a bennünk rejlő barlanglakót, amikor jó időben levesszük a grillről a csomagolást és nekilátunk a nyár legszenzációsabb grillpartijának. Nem csupán a grillberendezés minőségén és a recepten múlik, hogy cipőtalp vagy félig nyers hús kerül-e az asztalra. A tökéletességhez alapvetően két aranyszabályt kell betartanunk.

Minden ételt a megfelelő ideig, a megfelelő hőfokon kell sütni, és a siker nem marad el.

Gyors-gyors-lassú

Ez nem egy tánclépés, bár a grillezés koreográfiájában sarkallatos pontok. Forró és gyors meneteket igényelnek a kisebb és vékonyabb húsok, illetve a steakek, a hamburger, a kolbász, csirkeszárny, tarja. A grillezett húsok külseje megpirul, vékony kéreg képződik rajtuk. A hús belseje, ha nem sütjük túl, szaftos és puha marad, az egésznek lesz egy enyhén füstös zamata.

Mennyire forró a forró?

Ha nincs hőmérős grillcsodánk, akkor természetesen nagyon óvatosan bevethetjük érzékszerveinket is, azaz nézzük meg hány másodperc múlva kapjuk el kezünket a rostély felől.

5 másodperc,  - alacsony  hőfok 
4 másodperc –közepes hőfok  
3 másodperc – közepesen magas hőfok
2 másodperc – forró 
1 másodperc – ezt meg se próbáld

Nem mindent grillezünk forrón és gyorsan: hal, csirke, zöldségek és gyümölcsök számára inkább a közepes hőmérséklet a megfelelő.

A lassú tétel – a Barbecue (BBQ)

Sokan talán azt hiszik, hogy a barbecue egyenlő azzal a szósszal, amivel a grillrácsról lekerülő bármilyen ételt jól nyakonöntünk. Van, aki pedig a grillezés szinonímájaként használja a szót, pedig a grillezés és a barbecue nem egy és ugyanaz. Legalábbis a húsok elkészítése szempontjából lényegesen különböznek.

A tipikus barbecue lassan, alacsony 80-120 celsius fokos hőmérsékleten történik. Általában nagy, sokáig sülő húsok elkészítésére használják, amelyeket a grill magas hője kivülről hamar megégetne, a hús viszont belül nyers maradna.

A barbecue tűzhely egy kicsit nagyobb, mivel a nagyobb húsoknak nagyobb a helyigénye is, illetve a hús indirekt módon érintkezik a hővel, hiszen a parazsat a tűzhely egyik oldalán rakják meg, és a másik felére kerül a hús.

 

Barbecue-ra eleve kicsit szárazabb húsokat választunk ki, (pl sertésborda), így jellegzetesen valamilyen szósz kíséretében tálaljuk. Hajrá, szerezzük be a hozzávalókat a hétvégi grillezéshez: ne csak húst és zöldséget, hanem gyümölcsöket, sajtokat, magvakat, tengeri herkentyűket. Egyben legyünk mindig elővigyázatosak, nem a mi feladatunk az olimpiai láng meggyújtása.

Ha az otthoni grillezés (esetleg barbecue) nem jött össze, vagy a hétköznapokon is a tökéletes grill élményre vágytok, íme a BURGER KING®hozzávalói.

100% marhahús, valódi tűz, a legjobb grillezők az USA-ból, és több, mint 50 év tapasztalat.

Írd meg véleményed!
Éttermek
Éttermek
}
Tovább a karrier oldalra!